1 mrt 2024Nieuws

OFFICIËLE START PRODUCTIE NIEUWE ELEKTRISCHE MINI COUNTRYMAN

Start productie van de elektrische MINI Countryman

BMW Group Plant Leipzig zet haar elektrische transformatie voort met de productie van de volledig elektrische MINI Countryman, vier maanden na de lancering van de benzinevariant. Deze toevoeging markeert een belangrijke stap in het MINI-merk's streven naar volledige elektrificatie tegen 2030.

De MINI Countryman Electric, verkrijgbaar in twee varianten (Countryman E en Countryman SE ALL4), belichaamt het kenmerkende elektrische go-kart gevoel met nul lokale emissies. Sinds 2018 onderging de fabriek upgrades om de jaarlijkse productiecapaciteit tot 350.000 eenheden te verhogen, aangedreven door de MINI Countryman, waarvan de productie in 2024 naar bijna 500 eenheden per dag stijgt. Het flexibele productiesysteem maakt snelle aanpassingen mogelijk, waaronder het verhogen van het aandeel volledig elektrische voertuigen.

De toename in productie resulteert in tot wel 900 extra werknemers, waardoor het personeelsbestand van Plant Leipzig tegen eind 2024 naar ongeveer 7.000 medewerkers groeit. Nachtwerk in de assemblage start in september 2024 om de productie te intensiveren.

Met de introductie van de MINI Countryman Electric is de Gen 5 hoogspanningsbatterijproductie volledig operationeel, inclusief celcoating, moduleproductie en batterijassemblage. Het productieproces onderging sinds 2021 upgrades, waardoor de fabriek nu ook e-componenten produceert voor modellen zoals de BMW iX1, BMW iX2, BMW i4, BMW i5 en BMW iX.

De productie van hoogspanningsbatterijen vereiste ruimteaanpassingen, waaronder de conversie van ruimtes voor de BMW i3 en BMW i8, en de toevoeging van nieuwe gebouwen. De investering in e-componentproductie bedroeg meer dan 900 miljoen euro.

Plant Leipzig benadrukt haar toewijding aan duurzaamheid met nieuwe, milieuvriendelijke lakprocessen voor de elektrische MINI Countryman. Een overspray-vrije methode, die momenteel wordt getest, vermindert het gebruik van hulpbronnen en CO2-uitstoot. Branders in de lakstraat zijn omgebouwd naar een bivalent systeem dat zowel op waterstof als gas kan werken, waarmee Leipzig zich positioneert als een pionier in de autosector op weg naar lagere CO2-uitstoot.

De visie van Plant Leipzig om de productie te decarboniseren wordt benadrukt door de overstap naar groene waterstof, met een regionaal waterstofnetwerk in planning. Het nieuwe productieproces draagt bij aan een duurzamere toekomst, terwijl de fabriek blijft bijdragen aan de groeiende vraag naar elektrische voertuigen binnen de BMW Group.

Bekijk meer informatie over de nieuwe MINI Countryman E